Säännöt

Voimassaolon alku: 20.03.2025

1 § NIMI JA KOTIPAIKKA

Yhdistyksen nimi on Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry ja sen kotipaikka on Turunkaupunki. Näissä säännöissä käytetään yhdistyksestä nimitystä keskusjärjestö.

2 § TARKOITUS

Keskusjärjestön tarkoituksena on

– toimia Turun kaupungissa sijaitsevien rekisteröityjen pienkiinteistö- ja omakotiyhdistystenalueellisena yhdyssiteenä ja niiden keskuselimenä

– valvoa ja turvata mainittujen yhdistysten ja niiden jäsenten yhteiskunnallisia, oikeudellisia jayleisiä taloudellisia etuja

– edistää kiinteistönomistustaja -hallintaa sekä kulttuuri- ja kotiseututyötä koskeviaharrastuksia

– lisätä ja kehittää pientaloasumismuodon yleisiä edellytyksiä

3 § TOIMINNAN LAATU

Tarkoituksensa toteuttamiseksi keskusjärjestö

– järjestää kokouksia ja tilaisuuksia

– tekee viranomaisille anomuksia, esityksiä ja aloitteita, sekä pyrkii yhteistyöhön päättävien jatoimeenpanevien viranomaisten kanssa

– edistää jäsentensä välistä yhteistyötä perustamalla yhteistyöelimiä ja avustaa niidentoimintaa

– avustaa omakustannusperiaatetta noudattaen jäsenyhdistyksiään ja näiden jäseniätoimialaansa kuuluvissa asioissa

– avustaa ja tukee jäsenyhdistystensä toimintaa

– suorittaa toimintaansa kuuluvaa tilasto- ja tutkimustyötä

– toimii yhteistyössä samalla toimialalla toimivien järjestöjen ja yhteenliittymien kanssaToimintansa tukemiseksi keskusjärjestö voi harjoittaa kahvila-, ravintola-, kustannus-,julkaisu- ja kirjakauppatoimintaa, ottaa vastaan avustuksia lahjoituksia ja testamentteja,panna toimeen asianmukaisella luvalla rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä hankkia ja omistaatoimintaansa varten tarvittavaa irtainta ja kiinteää omaisuutta.

Keskusjärjestö voi olla osallisena sellaisissa järjestöissä ja yhteenliittymissä, joihinkuuluminen edistää jäsenistön etujen valvomista. Liittymisestä tai osallistumisesta päättääkeskusjärjestön kokous.

Keskusjärjestö on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Keskusjärjestön toiminnan tarkoituksena ei ole voiton eikä muun taloudellisen ansionhankkiminen sen toiminnan osallisille.

4 § JÄSENYYS

Keskusjärjestöön voi liittyä jäseneksi vain toisessa (2) pykälässä mainitut rekisteröidytyhdistykset, jotka sitoutuvat noudattamaan näitä sääntöjä ja keskusjärjestön toimielintenpäätöksiä.

Pienkiinteistö- tai omakotiyhdistys, joka haluaa liittyä keskusjärjestön jäseneksi, jättäköönkirjallisen hakemuksen keskusjärjestön hallitukselle, joka saatuaan tarpeelliset selvityksetmm. yhdistyksen säännöistä, päättää jäseneksi hyväksymisestä.

Hallituksen kielteinen päätös voidaan saattaa keskusjärjestön kokouksen tutkittavaksi, jokaratkaisee asian. Päätöksestä on annettava kirjallinen tieto yhdistykselle.

5 § JÄSENYHDISTYKSEN EROAMINEN JA EROTTAMINEN

Jäsenyhdistyksen, joka haluaa erota keskusjärjestön jäsenyydestä, tulee ilmoittaa siitäkirjallisesti keskusjärjestön hallitukselle tai sen puheenjohtajalle.

Jäsenyhdistyksen erottua sen oikeudet ja velvollisuudet keskusjärjestöä kohtaan päättyvät,
mutta yhdistys on kuitenkin velvollinen suorittamaan keskusjärjestölle jäsenmaksunsaeroamisvuodelta sekä muut mahdolliset erääntyneet maksunsa. Keskusjärjestön kokouksenpäätöksellä voidaan erottaa keskusjärjestöstä jäsenyhdistys, joka on laiminlyönyt
velvollisuutensa keskusjärjestöä kohtaan tai joka on toiminut keskusjärjestöä vahingoittavallatavalla. Erottamispäätöksen tulee saavuttaa 2/3 enemmistö annetuista äänistä.

6 § JÄSENYHDISTYKSEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

Jäsenyhdistys on oikeutettu itsenäisesti huolehtimaan jäsentensä eduista. Jäsenyhdistyksentulee näiden sääntöjen muista kohdista ilmenevien velvollisuuksien lisäksi:

– toimia siten, ettei se vahingoita keskusjärjestöä ja ettei yhdistyksen ja keskusjärjestön välillesynny eturistiriitaa

– sallia keskusjärjestön hallituksen nimeämän edustajan käyttää puheoikeutta yhdistyksenkokouksissa

– antaa keskusjärjestölle tietoja sellaisista esityksistä, joista voi olla hyötyä myös muillekeskusjärjestön jäsenyhdistyksille

7 § JÄSENMAKSUT

Jäsenyhdistyksen on vuosittain suoritettava keskusjärjestölle jäsenmääränsä perusteellamääräytyvä jäsenmaksu, jonka suuruuden määrää keskusjärjestön syyskokous.Jäsenmaksut on tilitettävä keskusjärjestölle keskusjärjestön hallituksen määräämänä aikanaja määräämällä tavalla.

Mikäli jäsenyhdistys jättää jäsenmaksunsa ja muut mahdolliset maksunsa maksamatta, onkeskusjärjestön hallituksen vaadittava laiminlyönnistä selvitys ja päätettävä sen jälkeenyhdistyksen äänioikeuden menettämisestä keskusjärjestön kokouksissa tai muistamahdollisista toimenpiteistä siksi, kunnes maksuvelvollisuus on täytetty.

8 § TOIMIELIMET

Keskusjärjestön päätösvaltaa käyttävä elin on keskusjärjestön kokous. Toimeenpanovaltaakäyttää keskusjärjestön hallitus.

9 § KESKUSJÄRJESTÖN KOKOUKSET

Keskusjärjestön syyskokous pidetään loka-marraskuussa ja kevätkokous huhti-toukokuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, jos keskusjärjestön hallitus tai kokous niin päättää, tai josvähintään 1/4 jäsenyhdistyksistä esittämänsä asian käsittelyä varten kirjallisestikeskusjärjestön hallitus pyytää, taikka jos yhdistys vaatii kirjallisesti hallitukselta saada jäsenyyttään koskevan kysymyksen keskusjärjestön kokouksen ratkaistavaksi.Ylimääräisestä kokouksesta on ilmoitettava kuukauden kuluessa siitä, kun kirjallinenvaatimus kokouksen pitämiseksi on esitetty.

Kokouskutsu on lähetettävä kirjallisena kullekin jäsenyhdistykselle syys- ja kevätkokouksenosalta viimeistään 14 päivää ja ylimääräisen kokouksen osalta viimeistään 7 päivää ennenkokousta.

Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat.

10 § ÄÄNIVALTAISUUS JA PÄÄTÖKSENTEKO KESKUSJÄRJESTÖN KOKOUKSESSA

Keskusjärjestön kokoukseen on jokainen jäsenyhdistys oikeutettu lähettämään jäsenmääränollessa:

1-100 jäsentä 1 edustajan yli 100 jäsentä 2 edustajaa yli 200 jäsentä 3 edustajaa yli 400jäsentä 4 edustajaa yli 700 jäsentä 5 edustajaa

Kullakin äänivaltaisella edustajalla on keskusjärjestön kokouksessa yksi (1) ääni.Keskusjärjestön puheenjohtajalla on yksi (1) ääni. Yhdistyksen tulee toimittaa ennakkoonsähköpostitse jäsenyhdistyksen vuosikokouksen tai hallituksen hyväksytty ja allekirjoitettupöytäkirja, pöytäkirjanote tai valtakirja. Annetussa asiakirjassa nimetään kokousedustajatkeskusjärjestön kokoukseen. Kokouksessa ei voi valtakirjalla edustaa toista henkilöä.Keskusjärjestön kokouksessa tehdään päätökset yksinkertaisella äänten enemmistöllä, elleinäissä säännöissä ole toisin määrätty. Äänten mennessä tasan tulee päätökseksi semielipide, johon puheenjohtaja on yhtynyt. Vaaleissa ja suljetuin lipuin äänestettäessä ääntenmennessä tasan, lopputuloksen ratkaisee arpa.

Hallituksen sihteerillä, keskusjärjestön taloudenhoitajalla ja muilla toimihenkilöillä ei oleäänioikeutta elleivät he ole jonkin jäsenyhdistyksen edustajina kokouksessa.

11 § KESKUSJÄRJESTÖN SYYS- JA KEVÄTKOKOUKSESSA KÄSITELTÄVÄT ASIAT

Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokousvirkailijat

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokoukselle työjärjestys

5. päätetään toimihenkilöiden palkkojen ja korvausten perusteet

6. käsitellään hallituksen laatima toimintasuunnitelma

7. päätetään jäsenmaksusta

8. käsitellään hallituksen laatima talousarvio

9. valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi kahdeksi seuraavaksitoimintavuodeksi

10. valitaan keskusjärjestön hallitus kalenterivuodeksi kerrallaan. Hallitukseen kuuluuvähintään 20 ja enintään 50 jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä.

11. valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja kaksi varatoiminnantarkastajaa

12. valitaan edustajat järjestöihin ja yhteenliittymiin, joihin keskusjärjestö kuuluu

13. asetetaan tarpeelliset toimikunnat

14. päätetään, miten tiedonannot saatetaan jäsenyhdistysten tietoon

15. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut ja käsiteltäväksi otetut asiat 16. kokouksenpäättäminen

Puheenjohtajaehdokkaiden tulee ilmoittautua 15.9. mennessä kirjallisesti keskusjärjestönsihteerille, joka jakaa tiedon hallituksen jäsenille. Mikäli 15.9 mennessä ei ole saatuehdokkaita puheenjohtajaksi tai ehdokkaat ovat tämän jälkeen peruneet ehdokkuutensa,syyskokous päättää puheenjohtajan valinnasta

kokouksessaan ilman ennakkoehdokkaita. Ilmoittautumiseen tulee liittää perustelutpyrkimiselle keskusjärjestön puheenjohtajaksi sekä keskusjärjestön hallituksen määrittelemätsidonnaisuudet. Puheenjohtajaehdokkaan tulee olla turkulainen ja turkulaisenpientaloyhdistyksen jäsen.

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokousvirkailijat

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokoukselle työjärjestys

5. hyväksytään hallituksen toimintakertomus päättyneeltä toimintakaudelta 6

6. esitetään päättyneen toimintakauden tilinpäätös ja toiminnantarkastajien lausuntotaloudesta ja hallinnosta

7. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselleja muille tilivelvollisille

8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut ja käsiteltäväksi otetut asiat 9. kokouksenpäättäminen

12 § HALLITUS JA SEN TEHTÄVÄT

Keskusjärjestön toimeenpanevana elimenä on hallitus. Keskusjärjestön hallitukseen kuuluusyyskokouksessa kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja, ja jokaisellajäsenyhdistyksellä on oikeus ehdottaa kalenterivuodeksi kerrallaan yhtä varsinaista jäsentäsekä hänen henkilökohtaista varajäsentään.

Hallitus valitsee kalenterivuodeksi kerrallaan keskuudestaan varapuheenjohtajan jakeskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta sihteerin, taloudenhoitajan ja muut tarvittavattoimihenkilöt sekä päättää heidän palkoistaan, palkkioistaan tai korvauksistaansyyskokouksen päättämien perusteiden mukaisesti. Hallitus on päätösvaltainen, kunpuheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään puolet sen jäsenistä on paikalla.Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaiseevaalin ja suljetun lippuäänestyksen arpa, mutta muissa asioissa tulee päätökseksipuheenjohtajan kannattama mielipide.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta tarvittaessa, tai jos
vähintään viisi hallituksen jäsentä sitä erikseen ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii.Kokouskutsu on lähetettävä sähköpostitse tai kokouksesta on tiedotettava muulla tavoinHallituksen jäsenille vähintään kolme (3) vuorokautta ennen kokousta.

Hallituksen juoksevia asioita hoitavana ja valmistelevana toimielimenä toimii puheenjohtaja,varapuheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja sekä vähintään kaksi muuta hallituksenkeskuudestaan valitsemaa jäsentä. Lisäksi valmisteleva työryhmä voi tarvittaessa kutsua asiantuntijoita.

Hallitus voi tarvittaessa asettaa avukseen tarpeellisia työryhmiä.

13 § TILIEN PÄÄTTÄMINEN

Keskusjärjestön tilikausi on kalenterivuosi. Tilit ja muut hallintoa koskevat asiakirjat onannettava toiminnantarkastajille viimeistään kaksi viikkoa ennen keskusjärjestönkevätkokousta.

14 § KESKUSJÄRJESTÖN NIMEN KIRJOITTAMINEN

Keskusjärjestön nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtajajompikumpi yhdessä joko sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa.

15 § SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN

Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia keskusjärjestön kokouksessa, jos asia onkokouskutsussa mainittu ja muutoksen puolesta on annettu vähintään 2/3 äänestyksessäannetuista äänistä.

16 § TOIMINNAN LOPETTAMINEN

Jos keskusjärjestö päättää purkautua, on päätös siitä tehtävä kokouskutsussa olleenmaininnan jälkeen keskusjärjestön kokouksessa. Lisäksi vaaditaan, että vähintään 3/4saapuvilla olevista edustajista on päätöstä kannattanut.

Jos keskusjärjestö purkautuu tai lakkautetaan, on sen jäljelle jääneet varat käytettäväsellaiseen yleishyödylliseen tarkoitukseen, jota keskusjärjestö on toimiessaan harrastanut.Keskusjärjestölle lahjoitettujen tai testamentattujen varojen käytöstä päätettäköön, kutenedellä on mainittu, ellei lahjoittaja tai testamentin antaja ole nimenomaan toisin määrännyt.

17 § MUUT MÄÄRÄYKSET

Sen lisäksi, mitä edellä on näissä säännöissä määrätty, noudatetaan mitä voimassa olevayhdistyslaki säätää.